Nuoret streotypioita ja ennakkoluuloja selvittämässä

Tämä aktiivinen ja mahtava nuorten ryhmä tipahti syliini kuin tilauksesta. Aloitimme yhteistyön melkein samantien projektin alkamisesta. Järjestimme yhteistyössä Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin kouluttajan kanssa vihapuhetta käsittelevän nuorten työpajan toukokuussa, johon saapui paikalle seitsemän nuorta. Nuorten porukka muodostui venäjää äidinkielenään puhuvista nuorista, jotka itsenäisesti kokoontuvat joka toinen lauantai tekemään mukavia juttuja yhdessä.

Työpajassa käsittelimme vihapuhetta sekä someaktivismia sen vastustamiseksi. Työpajaan osallistuneet nuoret nostivat itselleen tärkeiksi teemoiksi ennakkoluulot, eriarvoisuuden, kiusaamisen sekä juoruilun seläntakana taustaksi vihapuheen syntymiselle. Kaikkia aiheita ei kuitenkaan nähty kannattavaksi ottaa haltuun, vaan nuorten kanssa äänestettiin se aihe, jota lähdetään somekampanjan tai videon avulla käsittelemään. Äänestyksen voitti kirkkaasti ennakkoluulot. 
Nuoret kokivat tärkeäksi purkaa venäläisyyteen kohdistuvia ennakkoluuloja ja stereotypioita. 


Ensimmäisen tapaamisen ja työpajan jälkeen nuoret lähtivät kesälomille ja sovimme yhteistyön jatkamisesta syksyllä. Tapasin nuoret uudestaan lokakuussa, jolloin lähdimme suunnittelemaan tapaa, jolla ennakkoluuloja voisi käsitellä. Nuoret päättivät, että videon tekeminen olisi se kiinnostavin juttu social experimentin muodossa ja sen kaltaisista videoista löytyy esimerkkejä mm. Youtubessa. 

Toisella tapaamiskerralla ideoitiin jo vähän tulevan videon sisältöä, mutta varsinainen käsikirjoittaminen jätettiin vasta siihen kertaan, kunnes saimme videotyöpajalle kunnon vetäjäjän. Nuorten suunnitelmien ja päätösten pohjalta lähdin kartoittamaan meidän toimintaamme sopivaa yhteistyökumppania. 

Yhteistyökummpanin löytämisessä minua auttoi Nuori Espoo digihankketta vetävä Sonja. Meille sopivaan tarkoitukseen kumppaniksi valikoitui Mimimood ry (lisätietoa Mimoodista voit lukea täältä), josta sain nuorille asiantuntevan mediaosaajan vetämään työpajaa.  Viedotyöpaja aloitettiin marraskuun lopulla ja paikalle saapui noin kymmenen nuorta. Työpajassa aloitettiin tulevan videon käsikirjoitus ja toteutuksen suunnitteleminen. Käsikirjoituksessa päädyttiin yhteistuumin ns. tuttuun"katugalluppiin", jossa selvitetään ohikulkijoiden mielikuvia venäläisistä ja venäläisyydestä. Nuoret halusivat selvittää siis millaisia streotyyppeja ja ennakkoluuloja vieläkin venäläisiin ja venäläisyyteen kohdistuu. Venäjänkieliset ovat kuitenkin yksi suurimmista kielivähemmistöistä Espoossa. Lisäksi saimme sovittua nuorten kanssa vastuunjaosta ja kuvauskerrasta. 

Tammikuussa jalkaudumme sitten nuorten porukan kanssa ihmisten pariin ja kuvaamme materiaalin videota varten. Matkan varrella prokkikseen on tullut mukaan nuoria ja paikalla tapaamisissa on ollut porukkaa 10-12 henkilön väliltä. Lisää tästä prokkiksesta tulen päivittelemään tänne taas lähiaikoina..








Kommentit