"En tiedä miltä tuntuu, koska on vaikeaa asettua toisen asemaan"- bodyshamingia seläntakana ja muistuttelua kehon fyysisestä ja sanallisesta koskemattomuudesta

Lauantai- iltapäivän 2.12. Tee hyvää tapahtuma alkoi olla lopuillaan Seurakunnan nuorten tila Chapplessa. Nuoria houkuteltiin kuitenkin vielä päivän lopuksi osallistumaan työpajaan, jonka nimi oli Vihapuhe? Koskeeko se muka muakin? Työpajan tavoitteena oli saada nuoret tuottamaan toisia kunnioittava huoneentaulu. Työpaja aloitettiin asennejanalla, jossa luettiin nuorille erilaisia väittämiä liittyen ennakkoluuloihin, toisten kustannuksella vitsailuun, maahanmuuttoon ja haukkumiseen
yleisesti.

Väittämien kautta syntyi puhetta, johon tartuimme ja haastoimme nuorten ajatuksia. Jana ei siis edennyt sen mukaan, miten olimme suunnitelleet, mutta se ei työpajaa haitannut. Merkittävin havainto työpajan aikana oli osallistuneiden nuorten puheista esiin noussut seksistinen vihapuhe. Seksistisen vihapuheen  muotoja ovat mm. huorittelu (slutshaming) ja nöyryyttäminen pilkkaamalla tai kritisoimalla toisen kehoa (bodyshaming). Nuorten puheet sisälsivät bodyshamingia, jolloin pääsimme keskustelemaan puheen oikeutuksesta. Haastoimme heitä pohtimaan sitä, että onko jollain toisella oikeutta puuttua tai kommentoida halventavasti toisen ulkonäköä. THL:n mukaan seksististä vihapuhetta kohtaa useimmiten naiset ja tytöt, ja kuten tässäkin tapauksessa loukkaava puhe kohdistui tyttöön, joka ei ollut ollut osallistujana pajassa. Pajaan osallistuineilta tytöiltä kysyttiin myös, että miltä heistä tuntuisi, jos tämän kaltainen pahan puhuminen ja kehon sheimaaminen kohdisuisi heihin? Tytöt miettivät vastausta hetken, mutta totesivat, että on vaikeaa sanoa, koska en ole itse sitä kokenut ja kohdannut.

Ihmisten erilaisuus herätti muutenkin tämän ryhmän kanssa hämmennystä, joka ilmaistiin pilkkaamalla erilaisuutta vitseillä ja matkien sitä miten he olettivat, että esimerkiksi autistinen tai vammainen nuori toimii. Erilaisuuden kohtaamiselle naurettiin ja jaettiin kokemuksia koulukavereista, jotka eivät aina käyttäytyneet normin mukaisella tavalla heidän näkökulmastaan.

Ilmapiiri kävi välillä riehakkaaksi, mutta muistuttelu herkullisesta ateriasta Burger kingissä sai nuoret rauhoittumaan ja taas keskustelemaan aiheesta mukavassa ilmapiirissä. Kaikkea suunniteltua emme päässeet toeuttamaan, mutta tällaisessä työskentelyssä tilanne elää myös aina osallistujien mukaan. Työpajaan osallistuneet nuoret olivat toisilleen jo ennestään tuttuja, joten oli hyvä päästä keskustelemaan aiheista yhden yhtenäisen kaveriporukan kesken.

Näin meidän aikuisten ohjaajien näkökulmasta oli huolestuttavaa havaita nuorten asenteissa se etteivät nuoret tunnustaneet tai tunnistaneet bodyshamingia ongelmaksi. Tämä todisti meille työpajan vetäjille sen, miten tärkeää on jaksaa käydä toisten ihmisten kunnioitukseen liittyvää keskustelua nuorten kanssa ja luottaa siihen, että puheella, keskustelulla sekä tiedon jakamisella on jonkinlainen vaikutus nuorten asenteisiin. Nuoret kuitenkin nostivat esille työpajan aikana arjen kokemuksiaan kiusaamisesta ja haukkumisesta sekä osallistujien palautteet olivat pääsääntöisesti positiivisia. Oivalluksiksi mainittiin, että haukkuminen on väärin ja en halua haukkua. Työpaja toteutettiin yhteistyössä Olarin seurakunnan kanssa ja työparinani pajassa toimi seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Suvi.

Kommentit