Leirielämää Hilassa ja uuden menetelmän haltuunottoa vihapuheen käsittelyssä nuorten kanssa

Hilan leirikeskus Kirkkonummella oli määränpäämme lauantaina 10. helmikuuta, jossa paraikaa vietettiin Colourful Espoo leiriä. Leiri oli alkanut jo perjantaina, mutta saavuimme Ison Omenan palvelutorin nuorisonohjaajan Katjan kanssa paikalle vasta lauantaina. Ohjelmassa oli vetää työpaja nuorille, jonka tavoitteena oli saada nuoret pohtimaan miten he itse voisivat puuttua ja vaikuttaa omalla toiminnallaan ja sanomisillaan arjen rasismiin, vihapuheeseen sekä epätasa-arvoon ruohonjuuritasolla. 

Työpajaan osallistui kaksi ryhmää, joista ensimmäiseen osallistui noin 6 nuorta. Nuoret olivat alunperin kotoisin mm. Irakista, Afganistanista, Suomesta ja Libanonista. Testasimme tammikuun tutustumismatkalta Lahdesta matkaamme napattua menetelmää, jonka avulla saimme heräteltyä keskustelua ennakkoluuloista, rauhanomaisesta riitojen ratkaisusta ja siitä miten voidaan toimia tilanteissa, joissa toisia haukutaan. Toisen ryhmän kanssa homous herätti erityisesti keskustelua, jolloin keskustelu ohjautui käsittelemään Suomen yhdenvertaisuuslakia sekä yleisesti ihmisoikeuksia. 

Vaikka meidän ohjaajien ja nuorten väliltä ei aina yhteistä kieltä löytynyt, niin keskusteluista selvisimme toistemme avulla ranskaa, englantia ja suomea luontevasti sekoitellen. Tällöin jokainen ymmärsi aina jotain keskustelusta. Toiseen työpajaan osallistuneet nuoret olivat käymässsä leirillä Siikajärven vastaanottokeskuksesta. Paikalla oli siis moninainen joukko nuoria ja he olivat kotoisin mm. Eritreasta, Kongosta ja Afganistanista. Molempiin pajoihin osallistuneet nuoret olivat iältään n. 17-20 vuotiaita. Molemmissa ryhmissä keskusteluita pidettiin tärkeinä ja ohjaajina opimme rasismihemmot menetelmän käyttöä. 


Tärkeiden keskusteluiden lisäksi leirillä oli myös hauskanpitoa ja rentoa olemista. Nuotiolla valmistettiin popcornia talvisissa merimaisemissa sekä rohkeimmat pääsivät ohjaajan kanssa yöpymään puolijoukkueteltaan. Illalla saunottiin, askarreltiin, tehtiin koruja ja tanssittiin. Musiikki ja tanssi olivat kuitenkin leirin ehdottomia suosikkeja nuorten mielestä. Kaiken kaikkiaan leirille osallistui n. 60 nuorta ja leiri oli suunnattu 16-25 vuotiaille. Nuoret  tykkäsivät ja nauttivat selvästi leiristä ja kotiin pääsimme lähtemään kiitosten ja halauksien kera. 

Colourful Espoo leirejä alettiin järjestämään Olarin seurakunnan toimesta, jotta maahantulleet nuoret ja suomalaiset nuoret saisivat mahdollisuuden tutustua toisiinsa mukavan rennon puuhastelun parissa. Leirit ovat osoittautuneet tosi suosituiksi ja siksi niitä järjestetään edelleen. Leiri on seurakunnan toimintaa ja leirillä on aina aamu- ja iltarukoushetket, mutta niihin osallistuminen on vapaaehtoista. 


"Leirillä on minusta aina hyvä meininki ja asiat aina järjestyvät, vaikka hetkittäin meno saattaa vaikuttaa kaoottiselta. Leirin vahvuuksia on minusta se, että siellä on nuoria eri maista ja jokainen saa tuoda omaa panostaan ohjelmaan ja olemiseen. Nuoret järjestävät itse aktiivisesti tanssihetkiä.
Nuoret ovat toki tulleet läheisiksi ja luulen, että heillekin on tärkeää, että täällä on suomalaisia ihmisiä, jotka tuntevat heidät nimeltä. Suurin osa nuorista haluaa tulla leirille uudestaan.  Leirin päätteeksi tällä kertaa yksi nuori sanoi: " Migri ei rakasta meitä, vain kirkko rakastaa.". Se kertoo paljon siitä, miten me haluamme leirin ohjaajatiiminä tehdä tätä työtä". Näin totesi seurakunnan nuorisodiakoni Hanne Malkki leirin merkityksestä nuorille ja leirin ohjaajille. 

Actionia riitti Espoo kaikille- projektin osalta myös hiihtolomalla. Meillä oli oma piste nuorten hiihtolomatapahtumassa Reaktorissa. Pisteellä nuoret osallistuivat tietovisaan vihapuheesta sekä pistellä ratkottiin esimerkkitilanteiden kautta nuorten arjessa esiintyvää rasismia ja vihapuhetta. Tietovisaan osallistuneiden kesken arvottiin myös leffalippuja. Piste tavoitti kolmen päivän aikana n. 200 nuorta, joden kanssa käsiteltiin vihapuhetta tietovisan ja esimerkkien avulla. Tietovisan tavoitteena oli testata omaa tietämystään vihapuheesta ja vastaamisen jälkeen pääsi ohjaajan avustuksella tarkistamaan oikeat vastaukset. Nuorisonohjaajien lisäksi pisteellä ahkeroi kaksi vapaaehtoista kasiluokkalaista nuorta Nöykkiön nuorisotilalta. Suuret kiitokset myös heille antamastaan panoksesta pisteen toimintaan. :) 



Kommentit

  1. Colourful Espoo leirit ovat Espoon seurakuntien erityisnuorisotyön yhteistä toimintaa. Vuonna 2017 tähän toimintaan saatiin rahoitus neljää leiriä varten hiippakunnan diakoniarahastosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti