Nuorten työpajaa, ammattilaisten kouluttautumista ja yhdenvertaisuusviikon viettoa

Nuorten työpaja vihapuheesta järjestettiin Leppävaaran kirjastossa maaliskuun alussa. Työpajaan osallistui 10 nuorta ja nuoret houkuteltiin mukaan Pointista. Työpajan vetäjän tehtävää toimitti Emilia Allianssin kouluttajaringistä. Työpajan aikana käytiin yhdessä läpi vihapuheen määritelmää sekä leikin avulla tunnusteltiin omaa tietämystä käsitteestä että pohdittiin omia ennakkoluuloja kuvaharjoituksen kautta. Moninainen joukko nuoria istui alas jälleen kerran pohtimaan yhdessä mitä se vihapuhe oikein on. Parasta nuorten mukaan työpajassa oli se, että sai tuoda esille oman mielipiteen sekä jälleen opittiin jotain myös kiusaamisesta ja sen haitallisuudesta toisille.

Eniten ihmetystä nuorissa herätti video räppäri Singmarkista. Eräs osallistuneista nuorista ihmetteli, että ”miten kuuro voi räpätä”. Nuoren ihmettelyn seurauksena kävimme hyvää keskustelua kuuroudesta ja viittomakielestä sekä nuoret tutustuivat samalla Singmarkin musiikkiin. Tässäkin työpajassa vammaisuus tai joku muu fyysinen erovaisuus herätti kummastusta nuorissa, mutta ei kuitenkaan pahassa hengessä.  Ennemmin nuorten tietämättömyys vammaisuuteen tai kuurouteen liittyvistä asioista nousi esille. Työpaja saatiin päätökseen hyvässä hengessä ja työpajan päätteeksi suunnatiin kohti Sellon Taco Belliä.

Maaliskuussa Espoon nuorisopalveluissa vietettiin myös yhdenvertaisuusviikkoa rasisminvastaisen viikon kanssa samanaikaisesti. Viikon käynnisti #espookaikille- somekampanja, jonka avulla nostettiin nuorten arjen hyvät teot sekä vinkit hyviin tekoihin näkyväksi. Nuoria hokuteltiin mukaan myös kisan avulla, jossa oli mahdollista voittaa itselle ja kavereille päivä SuperParkissa. Kilpailun voitti alalkoululaisten porukka Matinkylän monitoimitalolta. Voittajat olivat kuvanneet videon Instagramiin, jossa autettiin kavereita läksyjen teossa. Onnea siis voittajille!

Viikon aikana Espoolaisten nuorisotilojen somekanavat täyttyivät siis nuorten tekemistä hyvistä teoista. Postauksia tuli noin 100 viikon aikana ja kaverin auttaminen tai lohduttaminen olivat tyypillisimpiä nuorten nostamia arjen hyviä tekoja. Yhdenvertaisuusviikon aikana nuorisoalan ammattilaisetkaan eivät säästyneet toiminnalta. Ammattilaisten panostus näkyin mm. osallistumisena koulutukseen, joka käsitteli vihapuhetta, sen tunnistamista ja siihen puuttumista nuorten parissa.  Koulutukseen osallistui 35 ammattilaista nuorisonohjaajista koulukuraattoreihin.

Kommentit