”Tajusin, etten halua enää nauraa homovitseille” – nuorten oivalluksia vihapuhetta käsitelleestä työpajasta

Ison Omenan kirjaston nuorten tila Voxissa järjestettiin 1.11. vihapuhetta käsittelevä työpaja nuorille. Työpaja aloitettiin nimikierroksella ja nuorilta kysyttiin samalla, mitä tulee mieleen vihapuheesta. Tämän jälkeen jatkettiin janaharjoituksella, jolloin nuorilta kysyttiin mm. oletko koskaan nauranut homovitseille tai tiedätkö mitä tarkoittaa transfobia. Esitetyn kysymyksen jälkeen nuoret asettuivat kokemuksensa perusteella janalla joko lähelle kyllä päätyä tai lähelle ei päätyä. Harjoituksen aikana nuorille selitettiin myös miksi homovitseille nauraminen ei ole ok ja mitä tarkoittaa transfobia.

Seuraavassa harjoituksessa nuoret pääsivät pohtimaan vihapuhetta ja mitkä ovat mahdollisia syitä sen syntymiselle. Nuoret nostivat esille rasismin, ennakkoluulot, riidat, konfliktit, puhujilla saattaa mennä itsellään huonosti, kateellisuuden ja ärsyyntymisen. Tämän kysymyksen jälkeen pohdittiin sitten sitä, ketkä kohtaavat vihapuhetta. Tähän nuoret mainitsivat niin erilaiset vähemmistöt, kuten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, saamelaiset, romanit, ulkomaalaiset, eri kokoiset ihmiset, naiset ja eri ihonvärin omaavat ihmiset. Tähänkään kysymykseen ei nuorilla ollut vaikeuksia löytää vastauksia. Harjoituksen lopuksi nuoret laitettiin pohtimaan myös vihapuheen aiheuttamia seurauksia. Osallistujien mielestä vihapuheesta seuraa tappeluita, yksinäisyyttä, itsetuhoisuutta, masennusta sekä ilkivaltaa. Jokainen nuorten esille tuoma vastaus liittyi ihmisten hyvinvointiin tai turvallisuuden tunteeseen.

Harjoitusten jälkeen nuorille jaettiin myös tietoa, siitä mitä vihapuheelle voi tehdä esimerkiksi verkossa sekä nuorten kanssa keskusteltiin kaikille kuuluvista ihmisoikeuksista. Työpajan päätteeksi nuoret vietiin syömään yhdessä Burger Kingiin mikä varmasti vaikutti nuorten motivaatioon osallistua työpajaan. Työpajaan osallistui yhteensä 23 nuorta, jotka puhuivat äidinkielenään ruotsia, somalia, arabiaa, suomea, viroa ja englantia. Tämä kieliryhmien määrä paljastaa varmasti osallistuneiden nuorten moninaisuuden.  

Nuorilta kerättiin myös palautetta työpajasta ennen ravintolaan siirtymistä, ja nuorten kokemukset työpajasta olivat seuraavanlaisia. Nuorten palautteiden perusteella nuoret kokivat aiheen käsittelyn tärkeäksi ja moni mainitsikin, että oli oppinut lisää kiusaamisen ehkäisystä. 16/23 osallistuneesta nuoresta suosittelisi työpajaa muille ja enemmistö nuorista koki työpajan vastanneen tai ylittäneen odotuksia. Nuorten mielestä työpajassa hyvää oli keskustelut, tehtävät ja kuunteleminen. Pari hienoa oivallusta työpaja sai myös aikaiseksi. Eräässä palautteessa nuori mainitsi, että ei halua enää nauraa homovitseille ja toisessa palautteessa nuori mainitsi, että sai tietää mitä transfobia tarkoittaa.


Yleinen ilmapiiri oli mukava, rento ja nuorten osallistujiensa näköinen. Sivustaseuraajana oli ihana huomata se, miten perillä nuoret olivatkaan vihapuheesta ilmiönä ja sen käsittely koettiin tärkeäksi. Suuret kiitokset työpajan onnistumisesta kuuluvat myös yhteistyötahoille kirjaston nuorten osaston
työntekijöille, Gimille, Alettalle ja Katjalle, kouluttaja- Christinalle ja tietenkin kaikille työpajaan osallistuneille nuorille.

Kommentit